Amigdalina (witamina B17) – czy przeciwdziała nowotworom?

Czym jest amigdalina? Czy wykazuje właściwości prozdrowotne? Czy można ją stosować w terapiach przeciwnowotworowych? Poznajcie fakty na temat kontrowersyjnej amigdaliny.

Amigdalina

Czym jest amigdalina?

Amigdalina określana jest również jako witamina B17, letril, leatrile. Jest to związek organiczny (pochodzenia roślinnego) zaliczany do grupy glikozydów cyjanogennych. Po jej rozkładzie powstają trzy składniki: glukoza, cyjanowodór, aldehyd benzoesowy.

Amigdalina współcześnie wzbudza skrajne reakcje w świecie medycznym. Dawniej, w czasach starożytnych, wykorzystywana była w medycynie egipskiej, rzymskiej, greckiej, a potem w tradycyjnej medycynie chińskiej.

W latach 20. XX wieku amerykański naukowiec, doktor Krebs, doszedł do wniosku, że amigdalina może uchodzić za lek przeciwnowotworowy. Co ważne, podkreślił, że równocześnie jej wysoka toksyczność sprawia, że nie powinna być podawana ludziom. 

Natomiast w XX wieku w Stanach Zjednoczonych opracowano leatrile – substancję bazującą na naturalnej amigdalinie. Była ona podawana w terapii przeciwnowotworowej jeszcze w latach 70. Mianem witaminy B17 – błędnie, ponieważ związek nie jest klasyfikowany jako witamina – określa się połączenie naturalnej amigdaliny oraz leatrile.

Zawartość amigdaliny w produktach spożywczych

Warto wiedzieć, że amigdalina jest odpowiedzialna za gorzki posmak, który możemy odczuć, rozgryzając pestki niektórych owoców.

Amigdalina zawarta jest w:

  • orzechach makadamia,
  • orzechach nerkowca,
  • pestkach migdałowca,
  • pestkach moreli,
  • pestkach nektarynki,
  • pestkach śliwki,
  • pestkach pigwy,
  • pestkach wiśni,
  • pestkach jabłka,
  • pestkach gruszki,
  • pestkach brzoskwini,
  • ciecierzycy,
  • fasoli,
  • bobie,
  • malinach,
  • truskawkach,
  • aronii,
  • jeżynach,
  • nasionach sezamu,
  • nasionach lnu,
  • pędach bambusa,
  • zbożach.

Jakie są właściwości amigdaliny?

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, amigdalina wzbudza spore poruszenie w medycznym świecie, a opinie naukowców i lekarzy na temat jej właściwości i działania są podzielone. Przede wszystkim zwraca się uwagę na to, że witamina B17 rozkładając się w organizmie, może doprowadzić do zatruć, a nawet do śmierci.

Donosi się natomiast o regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi i łagodzeniu dolegliwości bólowych związanych z rozwojem stanów zapalnych. Badania jednak przeprowadzane są na zwierzętach, a eksperymenty na ludziach, które potwierdziłyby te tezy, nie istnieją.

Amigdalina a nowotwory

Praca przy mikroskopie
Lekarze odradzają pacjentom onkologicznym terapie witaminą B17 ze względu na zagrożenie dla ich zdrowia i życia

Amigdalinie przepisywane są właściwości przeciwnowotworowe. Kolejna teza głosi, że choroby nowotworowe powiązane są z niedoborem witaminy B17, a uwolnienie cyjanków na skutek przemian witaminy uszkadza komórki nowotworowe. Amigdalina potencjalnie obniża zdolności komórek nowotworowych do przerzutów na inne narządy.

W związku z tymi właściwościami przeprowadzono szereg badań na zwierzętach, w tym jedno rzetelne na ludziach. Niestety, jedynie u jednego pacjenta (grupa kontrolna liczyła 175 osób) odnotowano remisję nowotworu po terapii amigdaliną. U innych pacjentów wykryto m.in., zatrucie cyjanowodorem. Na skutek działań niepożądanych Amerykańska Agencja Żywności i Leków wycofała lek leatrile z rynku.

Uwaga: Podkreślamy, że stosowanie amigdaliny w Polsce należy do terapii alternatywnych. Lekarze nie zalecają przyjmowania witaminy B17 na własną rękę ze względu na istniejące zagrożenie dla zdrowia i życia.

Skutki uboczne stosowania witaminy B17

Amigdalina rozpada się w ludzkim organizmie m.in. na cyjanowodór wykazujący działanie trujące – zwłaszcza przyjmowany w jednorazowych dawkach powyżej 50 miligramów. Zatrucie cyjanowodorem skutkuje:

  • uszkodzeniem wątroby,
  • niewydolnością nerek,
  • kwasicą,
  • uszkodzeniami w obrębie układu nerwowego,
  • spadkiem ciśnienia tętniczego krwi,
  • śpiączką,
  • w niektórych sytuacjach śmiercią.

Uwaga: Zatrucie cyjanowodorem możliwe jest wyłącznie w sytuacji, gdy przyjmujemy amigdalinę doustnie w postaci tabletek. Spożywanie dużych ilości produktów spożywczych zawierających witaminę B17 czy przegryzienie pestek, może skutkować: bólami brzucha, niestrawnością, biegunką, wymiotami.

Uwaga: Ryzyko zatrucia amigdaliną wzrasta przy: jednoczesnym niedoborze witaminy B12, przyjmowaniu dużych dawek witaminy C.

Przeczytaj: Witamina B – właściwości i źródła witamin z grupy B

 

 

Bibliografia

https://www.zwrotnikraka.pl/amigdalina-witamina-b17-w-leczeniu-raka/

https://mass-zone.eu/witamina-b17-lekarstwo-czy-trucizna-n-109.html