Śniadanie białkowo-tłuszczowe – czy warto je jeść?

Z jakich produktów składa się śniadanie białkowo-tłuszczowe? Kto powinien je spożywać? Czy pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie? Sprawdzamy, czy warto jeść popularne śniadania białkowo-tłuszczowe.

Śniadanie białkowo-tłuszczowe na talerzu

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – dla kogo? 

Śniadania białkowo-tłuszczowe (BT) są alternatywą dla naszych klasycznych śniadań, np. owsianki, muesli czy kromek pieczywa. Stanowią niskowęglowodanowy posiłek, w którym dominuje podaż białka. 

Śniadania białkowo-tłuszczowe zalecane są dla osób:

  • borykających się z wahaniami gospodarki węglowodanowej, 
  • z podwyższonym stężeniem glukozy we krwi,
  • odczuwających senność i zmęczenie po spożyciu posiłku, 
  • w trakcie procesu utraty kilogramów masy ciała, 
  • mających problem z utratą tkanki tłuszczowej. 

Jakie są zalety śniadań białkowo-tłuszczowych? 

Śniadanie uchodzi za jeden z najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia i ma przede wszystkim dodać nam energii do wypełniania obowiązków. Osoby stosujące śniadania białkowo-tłuszczowe, odnotowują zwiększone uczucie sytości po spożytym posiłku. Podkreślają również, że znika uczucie zmęczenia, które towarzyszy im np. po spożyciu śniadania składającego się z owsianki. 

Z założenia śniadania białkowo-tłuszczowe pozytywnie wpływają na naszą gospodarkę hormonalną i wyrównują stężenie glukozy we krwi. Sprawdzają się w przypadku stosowania diety odchudzającej, ponieważ zwiększają możliwość spalania tkanki tłuszczowej. Uczucie sytości sprawia, że rzadziej podjadamy i nie sięgamy po słodycze. 

Wady śniadań białkowo-tłuszczowych 

Śniadania białkowo-tłuszczowe są przede wszystkim zdecydowanie bardziej kaloryczne w porównaniu z klasycznymi śniadaniami – śniadania BT dostarczają nam około 400-500 kalorii. Oznacza to, że reszta posiłków powinna zostać odpowiednio zbilansowana pod względem wartości energetycznej. Musimy więc ściśle kontrolować spożywane kalorie. 

Kolejną wadą śniadań białkowo-tłuszczowych jest fakt, że nie istnieją dowody naukowe, które przedstawiałyby ten rodzaj posiłku w roli zdrowszej alternatywy dla naszego organizmu. Wręcz przeciwnie, niektóre badania stawiają śniadania BT w złym świetle. 

Minusem jest także czas przygotowania posiłku. Pieczenie, gotowanie czy smażenie zajmuje zdecydowanie więcej czasu, niż przygotowanie np. kanapek. 

Śniadania białkowo-tłuszczowe mogą być ciężkostrawne i powodować wzdęcia – zwłaszcza w sytuacji, gdy stawiamy na smażone mięso lub jajka. 

Z czego składa się śniadanie białkowo-tłuszczowe? 

Podanie śniadania białkowo-tłuszczowego
Śniadanie białkowo-tłuszczowe możemy skomponować na bazie jajek, mięsa lub ryb

Przyjmuje się, że śniadanie powinno pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne w około 25%. Jak sama nazwa wskazuje, śniadanie białkowo-tłuszczowe składa się przede wszystkim ze źródeł białka oraz tłuszczów. Wyróżnia się wśród nich:

  • jajka, 
  • ryby: łosoś, śledź, sardynki, makrela, 
  • mięso: drób, cielęcina, wołowina, 
  • nabiał, 
  • warzywa surowe lub kiszone (ograniczamy spożycie jedynie warzyw skrobiowych, czyli batatów, ziemniaków, marchwi, pietruszki),
  • nasiona, pestki: nasiona słonecznika, nasiona chia, pestki dyni
  • orzechy, 
  • oleje roślinne, 
  • pieczywo pełnoziarniste, 
  • pieczywo żytnie.