Co to jest pyłek pszczeli i jak wygląda?
Pyłek pszczeli ludziom znany jest od czasów starożytnych. Nawet rzymscy i greccy medycy cenili go za drogocenne właściwości. Przez tysiące lat nazywany był „życiodajnym pyłkiem”. Co właściwie oznacza ta nazwa i jakie składniki pyłku czynią go tak bardzo wyjątkowym?
Pyłek pszczeli jest to substancja wytwarzana przez pszczoły z pyłku kwiatowego. Nagminnie w różnego rodzaju publikacjach używa się zamiennie określeń pyłek kwiatowy i pyłek pszczeli. Nie jest to do końca trafne i słuszne porównanie. Rozwiejmy zatem wątpliwości już na zawsze. Pyłek pszczeli (inaczej pierzga) powstaje z pyłku kwiatowego – to prawda. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów i łączą go z odrobiną miodu lub nektaru aż do uformowania malutkich grudek. Następnie przenoszą zdobyty skarb do ula, w celu zakonserwowania grudek w komórkach plastra. Pora na ciężką pracę młodych pszczółek ulowych. Ich zadaniem jest za pomocą własnej śliny i miodu zalać i odpowiednio zwilżyć pyłek, aby właściwie umieścić go w komórce, która zabezpieczy zdobycz przed dostępem powietrza. Pyłek pszczeli to najcenniejszy dar ula i niezbędny pokarm dla jego domowników – szczególnie tych najmłodszych. Szacuje się, że jedna pszczela rodzina zużywa nawet do 45 kg pyłku rocznie. Podsumowując, pyłek pszczeli to wytwór pszczół, lecz o kwiatowym pochodzeniu.
Składniki pyłku pszczelego
Pierzga w swoim składzie ma szeroką gamę składników odżywczych, które dla ludzkiego organizmu są bezcenne. Pozyskany przez owady pyłek przechodzi proces fermentacji mlekowej. Ten proces wzbogaca skład pyłku i w dużym stopniu przyczynia się do tego, że zawarte składniki są bardziej przyswajalne przez organizm.
Główne składniki pyłku pszczelego to:
- białka, w tym aminokwasy (w dużo większej ilości niż w pyłku kwiatowym);
- węglowodany;
- tłuszcze nasycone i nienasycone;
- polifenole;
- witaminy C, A, E, z grupy B: B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy), kwas pantotenowy, fenolokwasy;
- potas, sód, magnez, wapń;
- żelazo, miedź, cynk, chrom, mangan, kobalt, krzem, selen, molibden
- kwas oleanolowy, kwas ursolowy, betulina.
Zapoznaj się: Propolis – na co pomoże i jak go stosować? Sprawdź lecznicze właściwości
Właściwości pyłku pszczelego
Informacje o różnorodnych właściwościach prozdrowotnych pyłku pszczelego można znaleźć w wielu publikacjach, ale tak naprawdę to właściciele pasiek i oddani swojej pasji pszczelarze najlepiej wiedzą, jak wielki to dar dla owadów i człowieka. Trudno w kilku zdaniach streścić wszystkie zalety wprowadzenia pyłku pszczelego do codziennej diety. Bogaty skład pierzgi sprawia, że jest to potężna dawka wsparcia, wzmocnienia i regeneracji dla organizmu – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Pszczelarze uważają, że pyłek jest źródłem życia i rozwoju dla najmłodszych domowników ula. Nic więc dziwnego, że pierzga stanowi również cenną dawkę wartości odżywczych dla naszych dzieci. Poznaj najczęściej wymieniane zalety stosowania pyłku pszczelego u dzieci.
Pyłek pszczeli:
- dostarcza organizmowi wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania (m.in. białka, węglowodany, kwasy tłuszczowe, witaminy);
- wzmacniania ogólną odporność organizmu i wspiera regenerację sił (np. po przebytej chorobie);
- pobudza układ immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi i stanami zapalnymi (dzięki właściwościom przeciwwirusowym);
- blokuje rozwój bakterii i grzybów drożdżoidalnych, wywołujących zakażenia skóry (dzięki silnym właściwościom przeciwbakteryjnym);
- pomaga w odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej po antybiotykoterapii;
- poprawia pracę układu pokarmowego, łagodzi niektóre objawy gastryczne (np. biegunki, zaparcia);
- wspiera leczenie anemii (dzięki zawartości łatwo przyswajalnego żelaza);
- wzmacnia naczynia krwionośne;
- wzmacnia układ nerwowy;
- działa antyalergicznie i odtruwająco;
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i pomaga uniknąć powstawania wad wzroku.
Pyłek pszczeli to naturalny produkt w codziennej suplementacji wykazujący bardzo wysoki stopień przyswajalności do organizmu. Bezsprzecznie jego stosowanie jest bezpieczniejsze, aniżeli suplementy powstałe na bazie sztucznego wytwarzania składników preparatu.
Przeczytaj: Pyłek pszczeli na skórę – hit czy kit? Sprawdzamy
Pyłek pszczeli w diecie dzieci – jak stosować?
Czy pyłek pszczeli jest dobry w smaku? Jak powinno się go spożywać, aby zachował wszystkie wartości odżywcze? Od którego miesiąca życia można wdrożyć pyłek do codziennej diety? To często zadawane pytania przez rodziców. Przypominamy, że pierzga to produkt w 100% naturalny. Dzięki temu można go bezpiecznie podawać dzieciom już od 3. roku życia (jeśli wykluczono alergie na produkty pszczele). Naturalny pyłek pszczeli ma postać niewielkich, zbitych granulek o niejednolitej ciemnożółtej i pomarańczowej barwie. Ich smak to połączenie słodkiego miodu z kwasem mlekowym i goryczką pyłku. Wyjęta z komórek plastra pierzga nie pochodzi z jednego gatunku kwiatów, dlatego jej smak w poszczególnych partiach nigdy nie jest taki sam.
Sprawdź: Propolis dla dzieci – czy można go podawać? Dawkowanie
Pyłek pszczeli dostępny jest w dwóch formach: suchej lub zalanej miodem. Druga wersja jest zdecydowanie chętniej przyjmowana przez najmłodszych smakoszy. Jest przyjemniejsza w smaku. Jeśli jednak zdecydujemy się na klasyczne granulki, to należy pamiętać, że dla łatwiejszego spożycia oraz wzmocnienia efektów, produkt należy namoczyć w wodzie i pozostawić na około 8-10 godzin (np. na noc). Ta czynność maksymalizuje właściwości prozdrowotne oraz zwiększa stopień wchłaniania składników przez organizm. Zaleca się przyjmowanie pierzgi rano, na czczo. Dzienna zalecana porcja pyłku pszczelego dla dzieci wynosi od 5 do 20 gramów w zależności od wieku. Tak więc:
- dzieci 3 – 5 lat – 10 gramów na dobę;
- dzieci 6 – 12 lat – 15 gramów na dobę;
- dzieci powyżej 12 roku życia – 20 gramów na dobę.
Ważne!
Pyłku pszczelego nie należy podawać dzieciom uczulonym na produkty pszczele. Istnieje bowiem duże ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Ponadto ze względu na dużą ilość cukrów prostych w składzie, nie zaleca się spożywania pierzgi przez diabetyków.
Gdzie najlepiej zakupić pyłek pszczeli? Oczywiście bezpośrednio u właściciela pasieki. Jednak, gdy nie mamy takiej możliwości, to warto udać się do profesjonalnego sklepu ze zdrową żywnością lub do apteki mającej w swoim asortymencie naturalne suplementy.
Zobacz: Mleczko pszczele – na co pomaga? Właściwości i wartości odżywcze
Bibliografia
A. Zanocelli ,,Terapia miodem oraz mleczkiem pszczelim, pyłkiem’’, Dom Wydawniczy Rafael, 2014
R. Czarnecki ,,Pszczeli pyłek kwiatowy w Apiterapii’’, Towarzystwo Słowaków w Polsce, 2015