Olej z czarnuszki a olej z wiesiołka – który wybrać?

Olej z czarnuszki oraz olej z wiesiołka wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym i w przemyśle farmaceutycznym. Wykazują pozytywne działanie prozdrowotne, dlatego też można je suplementować doustnie. Który z naturalnych olejów roślinnych wybrać? W artykule przedstawiamy ich charakterystykę i właściwości.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – charakterystyka

Olej z czarnuszki powstaje podczas tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej, występującej również pod nazwami: kolendra siewna, kminek egipski, kmin czarny, kąkolnica.

Olej z czarnuszki nie każdemu przypadnie do gustu ze względu na intensywny, korzenny zapach oraz dość gorzki smak. Charakteryzuje się ciemnobrązową lub złocistą barwą.

Olej z czarnuszki wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, przemyśle kosmetycznym oraz w prozdrowotnej suplementacji. 

Olej z wiesiołka – charakterystyka

Olej z wiesiołka powstaje natomiast w wyniku tłoczenia na zimno (lub ekstrakcji rozpuszczalnikowej) nasion wiesiołka dwuletniego.

Olej z wiesiołka, tak samo, jak olej z czarnuszki, wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym – ze względu na cenne właściwości prozdrowotne oraz pozytywny wpływ na naszą urodę.

Olej z wiesiołka ma delikatniejszy, ziołowy smak – w porównaniu z olejem z czarnuszki – oraz charakteryzuje się zieloną barwą.

Właściwości oleju z czarnuszki

W składzie oleju z czarnuszki przede wszystkim doceniane są nienasycone kwasy tłuszczowe (zawiera ich około 86%), w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin: omega-3, omega-6, omega-9.

Olej z czarnuszki zawiera także:

  • związki czynne (karwakrol, nigellon, tymol, ditymochinon, tymochinon, p-cymen),
  • flawonoidy,
  • fitosterole,
  • fosfolipidy,
  • alkaloidy,
  • żelazo,
  • wapń,
  • potas,
  • miedź,
  • cynk,
  • magnez,
  • sód,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E.

Właściwości oleju z wiesiołka

Olej z wiesiołka również stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy omega-6. Niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) stanowią 80% jego zawartości.

W składzie oleju z wiesiołka można wyróżnić:

  • fitosterole,
  • polifenole,
  • enzymy,
  • witaminę E,
  • cynk,
  • selen,
  • magnez,
  • wapń.

Olej z czarnuszki – działanie prozdrowotne

Ochrona układu odpornościowego
Olej z czarnuszki naturalnie wspiera układ odpornościowy

Olej z czarnuszki to naturalny suplement diety, który ceniony jest ze względu na:

  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciwutleniające,
  • działanie przeciwgorączkowe,
  • działanie przeciwbólowe,
  • działanie przeciwwrzodowe,
  • działanie antybakteryjne,
  • działanie przeciwgrzybicze,
  • działanie antyalergiczne,
  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.

Olej z czarnuszki wpiera nasz układ odpornościowy poprzez wywieranie pozytywnego wpływu na wzrost liczby komórek odpornościowych. Dzięki zawartości antyoksydantów (między innymi witamina A oraz witamina E) eliminuje w organizmie szkodliwe działanie tak zwanych wolnych rodników – odpowiadają one za starzenie się komórek oraz determinują stany zapalne organizmu. Olej z czarnuszki stosowany jest zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie przeciwhistaminowe, dlatego też może wspomagać terapie odczulające u alergików.

Olej z czarnuszki wspiera układ odpornościowy, wspomaga terapie odczulające u alergików, obniża poziom glukozy we krwi i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Olej tłoczony z nasion czarnuszki stosowany jest także w przypadkach: nawracających wzdęć, wrzodów żołądka, nieżytu żołądka, wrzodów dwunastnicy, zaparć. Badania naukowe wskazują, że obniża on poziom glukozy we krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Może hamować rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy – między innymi obniża stężenie cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL, który określany jest mianem złego cholesterolu.

Naukowcy dowodzą również, że olej z czarnuszki wykazuje działanie antynowotworowe i może wspierać terapie: raka płuc, raka trzustki, glejaka.

Olej z wiesiołka – działanie prozdrowotne

Przejdziemy teraz do krótkiego przedstawienia Wam najważniejszych prozdrowotnych właściwości oleju z wiesiołka. Podobnie jak olej z czarnuszki, pozytywnie wpływa on na:

  • układ odpornościowy,
  • układ sercowo-naczyniowy,
  • układ pokarmowy.

Co więcej, olej z wiesiołka oddziałuje również na układ nerwowy i układ kostny.
Olej z wiesiołka wspiera pracę układu odpornościowego oraz usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich – takich jak ołów i kadm. Roślinny olej stosuje się wspomagająco w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz astmy i alergii nabytej.

Olej z wiesiołka może łagodzić bóle reumatyczne oraz pobudzać do regeneracji tkankę chrzęstną i tkankę łączną. Zmniejsza objawy towarzyszące zespołowi suchego oka i zapalenia powiek.

Olej z wiesiołka oddziałuje na układ nerwowy i kostny, między innymi łagodząc bóle reumatyczne, a także wspierając funkcjonowanie mózgu i sprawne myślenie.

Suplementacja oleju z wiesiołka reguluje stężenie: cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, cholesterolu frakcji LDL. Zwiększa natomiast stężenie „dobrej” frakcji cholesterolu, czyli HDL, obniża ciśnienie tętnicze krwi, podkręca metabolizm i zapobiega: miażdżycy, niedotlenieniu serca, zawałom serca, udarom mózgu.

Tak jak olej z czarnuszki, olej z wiesiołka wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Badania wskazują, że pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, wspierając funkcjonowanie mózgu, sprawne myślenie i naszą pamięć. Stosowany jest wspomagająco w leczeniu: sklerodermii, schizofrenii, stwardnienia rozsianego, choroby Alzheimera.

Olej z wiesiołka zalecany jest zwłaszcza dla kobiet, ponieważ:

  • pozytywnie wpływa na kobiecą gospodarkę hormonalną,
  • łagodzi dolegliwości miesiączkowe,
  • wykorzystywany jest w leczenia mastalgii cyklicznej (bólu piersi),
  • łagodzi objawy zespołu spięcia przedmiesiączkowego (PMS),
  • łagodzi objawy związane z okresem menopauzalnym,
  • pozytywnie wpływa na produkcję śluzu szyjkowego podczas owulacji,
  • poprawia ukrwienie śluzówki macicy.

Olej z czarnuszki – działanie kosmetyczne

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, olej z czarnuszki wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do pielęgnacji: włosów, skóry, paznokci.

Olej z czarnuszki w kosmetyce:

  • regeneruje i nawilża skórę,
  • odżywia włosy suche i matowe,
  • wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe,
  • stymuluje wzrost nowych włosów i ogranicza ich wypadanie,
  • może opóźniać procesy siwienia włosów,
  • pomaga w walce z łupieżem,
  • reguluje wydzielanie się sebum – zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy,
  • łagodzi zmiany trądzikowe oraz zmiany o podłożu alergicznym,
  • zmniejsza widoczność zaskórników,
  • koi naskórek w przypadku atopowego zapalenia skóry,
  • zmiękcza skórki przy paznokciach,
  • rozjaśnia i zmiękcza blizny,
  • przyspiesza procesy gojenia się ran.

Przeczytaj: Olej z czarnuszki na włosy – w jaki sposób stosować? Porady

Olej z wiesiołka – działanie kosmetyczne

Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka pozytywnie oddziałuje na kondycję skóry i włosów

Również olej z wiesiołka wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, pozytywnie oddziałując zwłaszcza na naskórek oraz włosy.

Działanie oleju z wiesiołka:

  • zapobiega utracie wody przez naskórek,
  • poprawia jędrność skóry,
  • wykazuje działanie przeciwstarzeniowe,
  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • wspomaga walkę z łupieżem,
  • odżywia włosy,
  • odżywia płytkę paznokci,
  • zmniejsza przetłuszczanie włosów,
  • niweluje zmiany trądzikowe, wypryski, zaskórniki,
  • łagodzi objawy związane z atopowym zapaleniem skóry (AZS) oraz z łuszczycą,
  • przyspiesza procesy gojenia się ran.

Olej z czarnuszki a olej z wiesiołka w kuchni

Olej z czarnuszki ma charakterystyczny smak i zapach, dlatego też jego doustna suplementacja może stanowić problem dla naszych kubków smakowych. Olej wykorzystuje się jednak w kuchni. Co ważne, nie powinno się go podgrzewać, co oznacza, że nie można na nim smażyć potraw. Najczęściej odgrywa rolę dodatku do sałatek i dressingów.

Olej z wiesiołka również powinno się stosować wyłącznie na zimno – nie nadaje się do smażenia oraz gotowania. Ze względu na łagodny smak, ma szersze zastosowanie w naszej kuchni.

Wykorzystanie oleju z wiesiołka w kuchni:

  • dodatek do pieczywa,
  • dodatek do sałatek,
  • dodatek do sera,
  • dodatek do twarogu,
  • dodatek do zupy,
  • dodatek do soków owocowych lub warzywnych,
  • dodatek do gotowanych warzyw,
  • dodatek do potraw mięsnych.

Olej z czarnuszki a olej z wiesiołka – przeciwwskazania

W artykule warto poruszyć również wątek przeciwwskazań zdrowotnych do stosowania obu olejów roślinnych.

Olej z czarnuszki: nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, nie jest zalecany dla dzieci poniżej pierwszego roku życia, w przypadku przedawkowania może powodować świąd skóry, bóle brzucha, bóle głowy. 

Natomiast olej z wiesiołka nie jest zalecany dla: osób zmagających się z hemofilią, osób stosujących leki wydłużające czas krzepnięcia krwi, osób borykających się z padaczką, pacjentów przed zabiegiem chirurgicznym, kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci poniżej trzeciego roku życia. Przedawkowanie oleju z wiesiołka skutkuje: bólami głowy, bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, biegunkami.

Olej z czarnuszki a olej z wiesiołka – który wybrać?

Zarówno olej z czarnuszki, jak i olej z wiesiołka wykazują szereg cenionych właściwości, które opisaliśmy powyżej. Bez względu na to, który z olejów roślinnych wybierzemy, to przy regularnym stosowaniu pozytywnie wpłynie on na nasze zdrowie, a także na urodę.

Jeżeli cenimy sobie kwestie smakowe, to warto pamiętać o tym, że olej z czarnuszki charakteryzuje się gorzkim smakiem oraz intensywnym, korzennym aromatem. Olej z wiesiołka jest natomiast delikatniejszy w smaku.

Olej z wiesiołka zalecany jest przede wszystkim dla kobiet ze względu na to, że pozytywnie oddziałuje na kobiecą gospodarkę hormonalną, łagodzi dolegliwości miesiączkowe, objawy związane z menopauzą czy z zespołem spięcia przedmiesiączkowego.

Oba oleje wykazują właściwości między innymi przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, immunostymulujące.

Przeczytaj także: Olej kokosowy w ciąży – 10 skutecznych zastosowań

 

 

 

 

Bibliografia

A. Kaźmierska, E. Gawor, Wpływ oleju z wiesiołka na skórę, ze szczególnym uwzględnieniem działania kwasu gamma-linolenowego (GLA), Kosmetologia Estetyczna, vol. 4 2015 (dostęp online) http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/02/ke2015.4-2.pdf 

https://oliwka24.pl/olej-z-wiesiolka/

T. Wolski, A. Najda, K. Wolska-Gawron, Zawartość lipidów i olejku eterycznego oraz właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej, Postępy Fitoterapii 18(3), 2017 (dostęp online) http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/12/pf_2017_235-241.pdf

A. Kaźmierczak, D. Wcisło-Dziadecka, N. Zmarzły, Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępu Nauk Medycznych XXXI(1A), 2018 (dostęp online) http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2018/07/pnm_2018_01A_061-064.pdf