Olej palmowy w kosmetykach na skórę – hit czy kit?

Czy warto stosować olej palmowy w kosmetykach? Jakie są jego właściwości? W jaki sposób używany jest w przemyśle kosmetycznym? Przeczytajcie artykuł, aby dowiedzieć się, czy olej palmowy stosowany na skórę to hit, czy kontrowersyjny kit.

Olej palmowy w naczyniu

Olej palmowy w kosmetykach

Olej palmowy produkuje się z nasion lub z miąższu olejowca gwinejskiego. Dzięki zawartości ważnych składników odżywczych stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry oraz włosów. Można go znaleźć w kosmetykach, m.in. w: kremach, podkładach do twarzy, balsamach do ciała, mydłach, szamponach, odżywkach, świecach do masażu, olejkach do ciała. 

Kwasy tłuszczowe, które pozyskiwane są z oleju, służą w przemyśle kosmetycznym do produkowania detergentów oraz emulgatorów, które wchodzą w skład używanych przez nas kosmetyków. Pochodne oleju palmowego nadają więc stabilności produktom kosmetycznym oraz determinują ich właściwości myjące i pieniące. 

Olej palmowy na skórę – właściwości 

Olej palmowy jest źródłem witaminy E oraz jej pochodnych związków, które stosowane są w leczeniu chorób skóry. Witamina E jest znanym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który pomaga skórze w zwalczaniu wolnych rodników. Oznacza to, że olej palmowy blokuje powstawanie mikrourazów przyczyniających się do szybszego starzenia się skóry, a co za tym idzie – hamuje procesy powstawania zmarszczek. 

Witamina A sprawia, że skóra szybciej się regeneruje, zwłaszcza po oparzeniach. Olej palmowy dodatkowo rozświetla naskórek i poprawia koloryt cery. 

Warto wiedzieć, że za uszkodzenia widoczne na naszej skórze w dużej mierze odpowiedzialne są lipidy. Ich utlenianie powoduje gromadzenie się w naskórku wolnych rodników, które z kolei są przyczyną wielu chorób skóry. Substancje zawarte w oleju palmowym, tokotrienole, zapobiegają utlenianiu się lipidów, tym samym walcząc ze wspomnianymi wolnymi rodnikami. 

Olej palmowy zwalcza wolne rodniki, hamuje procesy starzenia się skóry, w tym zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dodatkowo nawilża, regeneruje naskórek, działa antybakteryjnie i poprawia koloryt cery. 

Olej dodawany do kremów wnika do najgłębszych warstw skóry, dzięki czemu ją nawilża, odżywia oraz sprzyja odnowie komórek. Sprawia, że naskórek staje się bardziej miękki oraz elastyczny. Dodatkowo działa antybakteryjnie, reguluje wydzielanie się sebum, zapobiega powstawaniu blizn, regeneruje oraz przywraca blask suchej skórze. 

Oprócz witaminy E i witaminy A w składzie oleju palmowego znajdziemy również witaminę K, kwasy tłuszczowe, koenzym Q, karoteny – wykazują działanie antyoksydacyjne – oraz fitosterole. 

Olej palmowy przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry – zwłaszcza tej dojrzałej oraz przesuszonej. 

Olej palmowy przeznaczony jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry przesuszonej, dojrzałej, zniszczonej działaniami promieniowania słonecznego. Może być stosowany przy egzemie – przyspiesza gojenie się ran, regeneruje i natłuszcza naskórek, działa przeciwbakteryjnie, dzięki czemu zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. 

Przeczytaj także: Olej palmowy na włosy – jak go stosować? 

Olej palmowy w kosmetykach – nazwy

Olejowiec gwinejski do produkcji oleju palmowego
Olej palmowy występuje w składach kosmetyków pod różnymi nazwami

Olej palmowy oraz jego pochodne mogą występować w składach kosmetyków pod różnymi nazwami. Zazwyczaj są to: 

  • alkohol stearylowy,
  • alkohol cetylowy,
  • alkohol oleilowy,
  • kwas palmitynowy,
  • palmitynian askorbilu,
  • stearynian glicerolu,
  • stearynian sorbitolu.

Olej palmowy na skórę – kontrowersje 

Olej palmowy współcześnie cieszy się złą sławą. Wynika to z tego, że w naszych kosmetykach znajduje się przede wszystkim przetworzony olej, który traci swoje drogocenne składniki odżywcze. Oznacza to, że stanowi jedynie dodatek, który, jak wspomnieliśmy wyżej, odpowiada za nadanie produktom stabilności oraz właściwości myjących. 

Poziom aktywnych składników uzależniony jest od sposobu przetwarzania oleju. Surowy olej palmowy występuje w barwie czerwono-pomarańczowej. Jeżeli przetwarzany jest w niskich temperaturach, to zachowuje około 80% cennych składników. Poprzez poddawanie go procesowi rafinacji w wysokich temperaturach  – polega on na bieleniu, dezodoryzacji oraz na odkwaszaniu – traci zawartość związków bioaktywnych. 

Kontrowersyjna jest również produkcja oleju palmowego. Koncerny wytwarzają go na masową skalę, ponieważ plantacja olejowca gwinejskiego generuje niższe koszty. W wyniku upraw wycinane są lasy na terenie Indonezji i Brazylii, przez co giną zamieszkujące je zwierzęta – orangutany, nosorożce sumatrzańskie oraz tygrysy. 

Olej palmowy na skórę – jak stosować? 

Olej palmowy najlepiej zakupić w formie nierafinowanej, która charakteryzuje się czerwoną barwą. 

Olej palmowy stosuje się w formie dodatku do gotowych produktów kosmetycznych. 

Oleju nie powinniśmy stosować bezpośrednio na skórę. Najlepiej sprawdza się w roli dodatku do gotowego produktu kosmetycznego – wzbogaca kosmetyk o składniki odżywcze. 

W jaki sposób dodawać olej palmowy do kosmetyków? Wystarczy, że roztopimy olej i kilka jego kropli wlejemy do kremu do twarzy lub do balsamu do ciała. Roztopiony olej sprawdza się również w roli olejku do masażu.