Kolagen w ciąży – czy można go stosować?

Suplementacja kolagenu w ciąży budzi coraz większe zainteresowanie wśród przyszłych mam. Kolagen to białko naturalnie występujące w naszym ciele, stanowiące m.in. budulec skóry. Odpowiednia suplementacja kolagenu może więc wpłynąć na elastyczność naskórka, przyspieszyć procesy gojenia się ran czy zmniejszyć widoczność rozstępów.

Test ciążowy

Czym jest kolagen?

Kolagen to białko stanowiące budulec naszego organizmu – m.in. tkanki łącznej, chrząstek, skóry czy włosów. W jego składzie znajdziemy aminokwasy, takie jak: glicyna, prolina, hydroksylizyna, hydroksyprolina. Kolagen odpowiada za ruchomość stawów i produkcję mazi stawowej. Jest również niezbędny do tego, aby nasz naskórek zachował elastyczność, sprężystość i młody wygląd. 

Warto wiedzieć, że po 25. roku życia naturalna produkcja kolagenu zaczyna spadać. Przez to też pojawiają się zmarszczki, cellulit, wiotkość naskórka, wzmożone wypadanie włosów i utrata ich naturalnego blasku czy zwiększona łamliwość paznokci. Niedobory kolagenu oddziałują również na ruchomość stawów – pojawiają się m.in. bóle stawowe. Dlatego też po ukończeniu 25. roku życia zaleca się wspieranie produkcji tego białka poprzez włączenie do diety produktów spożywczych zawierających kolagen, a także suplementację (kolagen w tabletkach oraz w proszku) i stosowanie odpowiednich kosmetyków.

Kolagen w ciąży

Rosnący ciążowy brzuszek wpływa na rozciąganie skóry oraz powstawanie rozstępów – i to nie tylko na brzuchu, ale również na piersiach, udach czy pośladkach. Naskórek staje się również bardziej podatny na uszkodzenia, utratę sprężystości czy brak nawilżenia. Odpowiednia pielęgnacja i stosowanie kosmetyków przeznaczonych dla przyszłych mam może już nie wystarczać. Wtedy z pomocą przychodzi doustna suplementacja naturalnego kolagenu, najlepiej kolagenu rybiego – to enzymatyczny hydrolizat kolagenu pozyskiwany ze skóry ryb morskich.

Suplementacja kolagenu może pozytywnie wpłynąć zwłaszcza na kondycję skóry, włosów i paznokci kobiet ciężarnych oraz karmiących piersią. Białko zwiększa elastyczność naskórka, sprawiając, że w okresie ciąży rozstępy będą mniej widoczne. Kolagen przyspiesza procesy gojenia się ran, oddziałuje również na cebulki włosów, ograniczając nadmierne wypadanie kosmyków oraz poprawia stan paznokci i kondycję stawów. 

Warto również wspomnieć o tym, że aminokwasy uczestniczą w procesie tworzenia przeciwciał układu odpornościowego oraz w procesie produkcji enzymów trawiennych. Dzięki temu, że białko kolagenowe dostarcza nam cennych aminokwasów, to może wspierać również odporność i pracę jelit. Dodatkowo aminokwasy wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.

Przeczytaj: Cellulit w ciąży – jak się go pozbyć?

Czy w ciąży można suplementować kolagen?

Kobieta w ciąży na kanapie
Zalecana dzienna dawka kolagenu dla kobiet ciężarnych wynosi od 70 do 100 gramów

Kolagen naturalnie występuje w organizmie każdego człowieka, dlatego też zazwyczaj nie istnieją przeciwwskazania do suplementowania go również w czasie ciąży i karmienia piersią. Rekomendowana dzienna dawka kolagenu dla kobiet ciężarnych wynosi od 70 do 100 gramów. Pod uwagę należy jednak wziąć wszystkie źródła tego białka, czyli również kolagen dostarczany za pomocą pożywienia. Przed rozpoczęciem kuracji kolagenem, najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę. Jeżeli w trakcie wywiadu medycznego padnie pytanie o stosowane suplementy diety, wówczas warto również wspomnieć o przyjmowaniu kolagenu. 

Kolagen występuje w produktach żywnościowych, których spożywanie może sprawiać trudności zwłaszcza kobietom w ciąży. Do naturalnych źródeł kolagenu należą bowiem: wieprzowina, wołowina, podroby, golonki, salcesony, kurze łapki, buliony, galaretki z nóżek wieprzowych, galaretki z nóżek cielęcych, skóry drobiowe, żelatyna spożywcza, ryby, owoce morza, galaretki owocowe. Dlatego też najczęściej decydujemy się na suplementację kolagenu hydrolizowanego (kolagen rybi, wołowy, wieprzowy).

Ważne jest, aby przed zakupem danego preparatu przeprowadzić dokładną analizę jego składu i ulotki, a także sprawdzić, czy ciąża nie jest przeciwwskazaniem do jego stosowania. Najlepiej, aby kolagen był wysokiej jakości, bezwonny, bezsmakowy, bezbarwny, wolny od GMO, sztucznych dodatków, wypełniaczy farmaceutycznych i słodzików.