Czy można stosować tran w ciąży? Sprawdzamy

Czy suplementacja tranu w ciąży jest bezpieczna dla przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka? Na czym polega działanie teratogenne witaminy A? Dlaczego witamina D3 oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 powinny być dostarczane wraz z dietą w okresie ciąży? Odpowiedzi na te pytania zawarliśmy w artykule.

Kobieta w zaawansowanej ciąży

Czy można przyjmować tran w ciąży?

Tran, czyli olej z wątroby dorsza lub olej pozyskiwany z wątroby innych ryb z rodziny dorszowatych, stanowi cenne źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, a także witaminy D3 i witaminy A. Mimo że wykazuje szerokie działanie prozdrowotne, to zdania lekarzy na temat suplementacji tranu w czasie ciąży są podzielone. Dlaczego?

Tran to bogate źródło witaminy A, która wykazuje potencjalne teratogenne działanie dla rozwijającego się dziecka. Oznacza to, że witamina A toksycznie oddziałuje zarówno na zarodek, jak i na kształtujące się dziecko, mogąc doprowadzić do: poronienia, przedwczesnego porodu, opóźnień w rozwoju, wad wrodzonych, zaburzeń czynnościowych. Największe ryzyko toksycznego działania witaminy A następuje pomiędzy 3. a 8. tygodniem ciąży. Z drugiej strony zawarte w oleju z wątroby dorsza kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy D3 powinny być przyjmowane przez ciężarne. 

Równocześnie zaleca się także zaprzestanie suplementacji tranu pomiędzy 36. a 38. tygodniem ciąży do czasu porodu ze względu na wysokie ryzyko rozrzedzenia krwi i nadmiernego krwawienia podczas porodu oraz okresu połogu.

Aby uniknąć ryzyka przedawkowania witaminy A, lekarze zalecają: wybór preparatu tranowego o jak najmniejszej zawartości witaminy A, suplementację tranu od drugiego trymestru ciąży, osobną suplementację kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz witaminy D3. Właściwości i znaczenie dla matki i dziecka witamin A i D oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 opisaliśmy poniżej.

Uwaga: Suplementacja tranu oraz innych preparatów witaminowych powinna być zawsze skonsultowana z lekarzem prowadzącym ciążę.

Przeczytaj również: Tran z wątroby dorsza a olej z wątroby z rekina – jakie są różnice?

Witamina A w ciąży

Witamina A przede wszystkim wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Uczestniczy w procesach biosyntezy kolagenu oraz melatoniny, między innymi odpowiada za integralność błon komórkowych, a także odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych (zwłaszcza raka jelita grubego, raka piersi, raka płuc). W organizmie przyszłej mamy magazynowana jest w tkance tłuszczowej – dlatego też rzadko dochodzi do jej niedoborów, natomiast coraz częściej odnotowuje się nadmiarowe stężenie. Niedobory witaminy A objawiają się poprzez: zaburzenia apetytu, zaburzenia w procesach widzenia, suchość skóry, nadmierną łamliwość włosów, kruchość paznokci.

Kobiety w ciąży przede wszystkim powinny zdawać sobie sprawę z tego, że nadmiar witaminy A zagraża dziecku – zwłaszcza w I trymestrze może wiązać się z występowaniem wad wrodzonych, takich jak: wady układy krążenia, wady twarzoczaszki, wodogłowie, małogłowie.

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, suplementacja tranu o dużej zawartości witaminy A może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia rozwijającego się dziecka, zwłaszcza w sytuacji, gdy przyszła mama sięga również po inne suplementy diety. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie organizmu ciężarnej na witaminę A wynosi 770 µg. 

Sprawdź: Maść tranowa – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Witamina A – naturalne źródła w diecie

Co więcej, witamina A występuje również naturalnie w żywności. Poniżej przedstawiamy jej wybrane źródła oraz zawartość w 100 gramach produktu spożywczego.

Do źródeł witaminy A należą:

  • wątróbka (wieprzowa, wołowa, drobiowa) – powyżej 1500 µg,
  • węgorz i tuńczyk – 150-1500 µg,
  • jaja – 150-1500 µg,
  • sery – 150-1500 µg,
  • masło –150-1500 µg,
  • marchew – 998 µg,
  • bataty – 787 µg,
  • szpinak – 468 µg,
  • natka pietruszki – 421 µg,
  • koperek – 386 µg,
  • dynia – 374 µg,
  • roszponka – 355 µg,
  • liście buraka – 316 µg,
  • boćwina – 306 µg,
  • jarmuż – 241 µg,
  • papryka czerwona – 157 µg,
  • inne ryby (łosoś, makrela, karp, śledź) – 15-150 µg,
  • mięso (kurczak, kaczka, cielęcina) – 15-150 µg,
  • mleko i ser twarogowy – 15-150 µg,
  • brokuły – 77 µg,
  • wiśnie – 64 µg,
  • grejpfrut – 58 µg,
  • szparagi – 50 µg,
  • papaja – 47 µg,
  • fasola szparagowa – 35 µg,
  • arbuz – 28 µg,
  • jogurt naturalny – poniżej 15 µg,
  • kefir – poniżej 15 µg,
  • wołowina – poniżej 15 µg.

Witamina D3 w ciąży

Badanie usg w ciąży
Witamina D3 przyjmowana przez kobiety w ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej

Witamina D3 wywiera pozytywny wpływ na zdrowie ciężarnej oraz dziecka. Odpowiada ona między inny za: regulację stężenia wapnia i fosforanów w osoczu krwi, mineralizację kości u matki i dziecka, modulację układu odpornościowego, modulację układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe wskazują również, że witamina D3 zmniejsza ryzyko wystąpienia:

  • cukrzycy ciążowej,
  • stanu przedrzucawkowego,
  • chorób autoimmunologicznych,
  • chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • waginozy bakteryjnej (bacterial vaginosis), czyli zaburzeń ekosystemu pochwy.

Dzienne zapotrzebowanie ciężarnej na witaminę D3 wynosi 2000 IU. Natomiast jej niedobór może wiązać się z:

  • zaburzeniami odporności,
  • występowaniem osteoporozy,
  • występowaniem osteopenii,
  • objawową krzywicą u dziecka,
  • niską masą urodzeniową u noworodka,
  • spowolnieniem rozwoju dziecka w pierwszym roku życia.

Zapoznaj się: Tran na skórę i włosy – jakie daje efekty? Zastosowanie zewnętrzne tranu

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 w ciąży

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 budują błony lipidowe komórek w obrębie układu nerwowego, regulują stężenie frakcji cholesterolu LDL oraz trójglicerydów – tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Należący do grona kwasów tłuszczowych omega-3 kwas dokozaheksaenowy (DHA) może:

  • wydłużać czas trwania ciąży, 
  • wpływać na wzrost masy urodzeniowej dziecka, 
  • zmniejszać ryzyko przedwczesnego porodu, 
  • zmniejszać ryzyko wystąpienia depresji poporodowej,
  • wpływać na prawidłowy rozwój psychoruchowy w pierwszych latach życia dziecka.

Kobiety w ciąży powinny przyjmować dziennie około 600 miligramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli ich dieta uboga jest w ryby morskie lub występuje wysokie ryzyko przedwczesnego porodu, wówczas zwiększa się dawkę do 1000 miligramów dziennie.

Zobacz: Czy tran jest dobry na stawy i kości? Wyjaśniamy

 

 

 

 

Bibliografia

M. Makowska-Donajska, L. Hirnle, Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, tom 2, nr 4, 2017

J. Czech-Kowalska, E. Wietrak, M. Popiel, Znaczenie witaminy D w okresie ciąży i laktacji, Ginekologia i Położnictwo medical project, 1 (19), 2011 (dostęp online)
https://www.researchgate.net/profile/Justyna-Czech-Kowalska/publication/277307786_Znaczenie_witaminy_D_w_okresie_ciazy_i_laktacji_Role_of_vitamin_D_in_pregnancy_and_lactation/links/5566d13c08aec22682ff2319/Znaczenie-witaminy-D-w-okresie-ciazy-i-laktacji-Role-of-vitamin-D-in-pregnancy-and-lactation.pdf 

https://www.mollers.pl/czy-mozna-brac-tran-w-ciazy-poznaj-tajniki-tego-zagadnienia/

S. D. Sasie, A. Abayneh, B. Wodajo, M. Azage, F. M. Aragaw, Impact of cod liver oil consumption in infants and children: A systematic review  (dostęp online)
https://www.researchsquare.com/article/rs-2139509/v1

https://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/teratogeny-czym-sa-i-jakie-moga-byc-skutki-narazenia-plodu-na-ich-dzialanie-aa-ZvtD-p5Tj-tJ7Y.html